Restauranten i Birkemose Golfklub blev pr. 1. juni overtaget af Helga Lilaa Christiansen, som har omdøbt stedet til Birkemose Bistro. Her serveres dansk mad med nordisk inspiration, for Helga har rødder på både Færøerne og Island.
Kolding: Helga har arvet interessen for at lave mad fra sin farmor. Siden hun var helt lille, var hun med i køkkenet hjemme på Færøerne, og som kun 13-årig fik hun for første gang arbejde i et køkken, hvor hun blev bedt om at lave smørrebrød. Den opgave klarede Helga til perfektion, og derfor vendte hun retur til restauranten og arbejdede i sine sommerferier.
- Så jeg er blevet kendt for godt smørrebrød, og det har jeg lavet i rigtig mange år, smiler 41-årige Helga Lilaa Christiansen.
Da hun fyldte 16 år, begyndte hun at hjælpe fast i restauranten, og da hun blev 24, overtog hun den daglige drift. I alt 12 år var hun engageret i restauranten, som lå i en golfklub nær Reykjavik på Island. Men i 2008 blev kødgryderne parkeret for en tid, fordi Helga ville prøve en anden drøm af, så hun rejste derfor til Danmark for at uddanne sig som designer. I 2011 tog hun retur til Island, men savnet til Danmark blev for stort, så i 2015 rejste hun og familien tilbage hertil - og her bliver de.
- Vi savnede Danmark, her er hyggeligt og ingen stress, og vi har tid til familielivet og har et godt socialt liv her. Vi er blevet taget rigtig godt imod.
Foruden Helga og hendes mand tæller familien deres tre fælles børn på 14, 15 og 19 år.

- Mit hjem er i køkkenet. Jeg kan godt lide at lave mad, og jeg vil helst lave det hele selv. Min mand har fri fra sit job kl. 14, og så kommer han herud og hjælper mig. Han får lov at servere og tage opvasken.
-
41 år, bor med sin familie i Sdr. Vilstrup tæt ved Birkemose Golfklub.Fra Færøerne, men har siden hun var 16 år boet på Island.
Uddannet kok og designer.
Har boet i Danmark siden 2015, men var her også fra 2008 til 2011 for at studere.
Overtog pr. 1. juni forpagtningen af Birkemose Bistro.
Læs mere på www.birkemosebistro.dk.
Retur i køkkenet
Familien bor i Sdr. Vilstrup, hvor Helga har en stor køkkenhave, som hun dyrker masser af grøntsager i. Og hun nyder, at der er kort vej fra køkkenhaven til køkkenet i Birkemose Golfklub, som er blevet hendes faste arbejdsplads, siden hun pr. 1. juni overtog forpagtningen af golfklubbens restaurant, der nu hedder Birkemose Bistro.
Her står Helga i køkkenet hver eneste dag for at lave hjemmelavet mad fra bunden. Hun serverer alt fra frikadeller til æggekage og tapasbræt, og det hele laves også som takeaway.
- Mit hjem er i køkkenet. Jeg kan godt lide at lave mad, og jeg vil helst lave det hele selv. Min mand har fri fra sit job kl. 14, og så kommer han herud og hjælper mig. Han får lov at servere og tage opvasken, griner Helga.
Altid åbent
Egentlig var det lidt af en tilfældighed, at Helga endte som restauratør hos Birkemose Golfklub.
- Jeg kom herud første gang sammen med min bror, som gerne ville meldes ind. Men han taler ikke så godt dansk, så jeg var taget med for at hjælpe ham. Så kunne jeg godt lide cafeen og begyndte at snakke med dem. Jeg fortalte, at jeg havde lavet mad på Island, og at jeg gerne ville hjælpe til engang imellem, husker Helga.
Hun har lige siden starten elsket at komme i golfklubben, fordi der er en hyggelig atmosfære, og alle er i godt humør.
- Jeg vil gerne være med til at skabe noget fællesskab her i klubben, så hvis folk vil have en kop kaffe, inden de går ud og spiller, så er her åbent for det.
Faktisk holder Helga i bistroen åben fra kl. 10 til 20 hver eneste dag.
- Jeg kan godt lide at være her og tage imod mine gæster.
Hun spiller også selv golf, men det er ikke blevet til så meget tid på greenen, siden hun overtog bistroen.
- Jeg har så mange ideer til, hvad vi skal lave på det her sted, så al min tid går med det, smiler hun.